Det finns många olika varianter på degknivar och används under bakningen främst för att dela upp degen men också för att göra snitt i degen precis innan gräddning. Den vanliga deg kniven är oftast rätt så stor och är ett stort blad på 14 cm i längd och 10 bredd med ett handtag för att enkelt kunna dela eller skrapa ihop degen med. En annan degkniv även kallas för snittkniv är oftast en liten kniv med ett böjt rakblad för att göra ristningar på ytan av degen eller i andra bakverk. Man  kan enkelt  göra  en egen snittkniv genom att  trä ett rakblad  igenom en blomsterpinne  så att rakbladet får en liten lätt böjning eller köpa en i din närmaste köksbutik vilket är både billigare och säkrare, en enkel degkniv kostar runt 30 kr.

 

degkniv med rakblad

 

Snitt med  Snittkniv i deg

För att göra ett snitt i en surdeg krävs det lit finnes. Bladet ska inte gå för djupt i degen  utan rätt så ytligt, det är också viktigt att man har en låg vinkel på bladet när man gör snittet. Snittet gör så att  degen  öppnar upp sig ordentligt, man kan också ge sig på att göra fina mönster på degens yta.

degkniv
Degkniv