Surdegsgrund används i bakning av surdegsbröd. istället för att använda industriell jäst kan man ta till vara på mjölksyrebakterierna som finns naturligt runt omkring oss använda dessa till att jäsa degen, detta i sin tur ger degen andra fördelar  så som möjlighet till kalljäsning.

Surdegsgrund är ett väldigt enkelt recept men kan vara väldigt svårt att få rätt på, det är också här som många ger upp med surdegsbakning och går över till jäsning med jäst då surdegsgrundens lycka beror på mycket mer än att följa receptet.

Här är några anledningar till varför man misslyckas:

  1. Temperaturen är för hög eller för låg i rummet.
  2. Ration vatten / mjöl är fel för rummet.
  3. burken var aldrig riktigt ren och något i burken gjorde så att bakterierna aldrig trivdes.

 

Följande recept till en surdegsgrund är:

  1. Hitta en rymlig burk/behållare  med lock
  2. Dag 1, Blanda ner 70g vatten och 70g mjöl och låt stå i ett dygn
  3. Dag 2. mata ytterligare 70g vattna och 70g mjöl.
  4. Dag 3. häll ut 140g av grunden och fortsätt mata med 70g vatten och 70 gram mjöl.
  5. Fortsätt med steg 3 och 4 i 14 dagar tills surdegen har fått ordentligt liv. Anled

70 gram vatten och mjöl kan kännas rätt så mycket man kan så klart minska mängden. Huvudsaken är att ha lika mycket vatten som mjöl. Om man nu vill göra det lite enklare för sig att få igång en surdeg kan man använda sig av lantmjöl  istället för vetemjöl. Lantmjölet är lite dyrare men innhåller mjöl från alla 4 sädeslagen och dessutom har man lagt till egen torkad surdegsgrund. Man kommer märka rätt tydligt att det blir snabb fart på surdegsgrunden av lantmjölet.

 

När surdegsgrunden blivit matad så ska den bli luftig och bubblig för att sen efter att par timmar sjunka ner igen. En bra surdeg har nästan också lite fruktig spritig lukt med sig och kan också påminna som en övermogen banan. en surdeg som har för mycket vatten kan börja lite svagt vinäger/ättika, när en surdegsgrund inte mår bra kan den lukta unket och illa, då är det bara att börja om igen.

 

Förvaring

När man har fått igång sin surdegsgrund så behöver man förvara den.  Om man nu inte tänker baka surdeg varje dag så blir det rätt så mycket mjöl som går till spillo för att hålla i liv i den. Om man planerar att baka en gång i veckan är kylen den bästa förvaringsplatsen. Istället för att mata surdegsgrunden en gång per dygn kan man istället  mata den en gång i veckan och sen förvara den på en säker plats i kylen. När man sen bestämmer sig för att baka, tar man ut den ur kylen och matar den en gång sen väntar ett par timmar så att surdegsgrunden väcks från sin dvala sen är det bara att börja backa.

 

När är surdegsgrunden redo?

Man kan göra ett enkelt test för att se om surdegsgruden är redo. ta en klick från grunden och se om den flyter i vatten. Om grunden är för vattnig så blir det svårt att göra detta test. det krävs alltså att  grunden har en rätt så fast form. Testet är heller inte absolut nödvändigt men kan vara bra om man känner sig osäker om surdegsgrunden är tillräckligt bra för att användas till  bakning.